Rallydäck – En djupdykning i deras värld av Henrik Bjurhem

 

Anpassade däck för rallysportens utmaningar

Rally, en adrenalinfylld motorsport som ofta utspelar sig på kurviga grusvägar i skogsmiljö, kräver speciella däck. Som expert på Bythjul.com och en känd figur inom fordonsindustrin, vill jag belysa hur dessa däck skiljer sig från vanliga bildäck.

Konstruktion och design av rallydäck

Till skillnad från vanliga lågprofildäck, används i rallydäck med högre sidor för att stå emot de tuffa förhållandena. Däcksidorna är förstärkta för att ge bättre stabilitet i svängar och för att minska risken för punkteringar genom vassa stenar. Rallydäckens mönster är ofta grovt för att ge bästa möjliga grepp i gruset. Det är viktigt att vara uppmärksam på däckets montering på fälgen, då insida och utsida måste vara korrekt orienterade. I vissa fall kan mönstret även vara rotationsbestämt.

Anpassning av mönstret

Ett unikt drag för rallydäck är att tävlingsteamen kan modifiera däckens mönster med skärverktyg. Detta anpassar däcken för specifika förhållanden som extremt löst underlag eller för att passa förarens preferenser.

Däckval för asfalterade sträckor

Under rallytävlingar på asfalt, används specialdäck som är anpassade för olika väderförhållanden. Torra vägar kräver däck med minimalt mönster för optimalt grepp, medan regniga förhållanden kräver däck med goda vattendränerande egenskaper.

Diversifierad däckproduktion för rally

Rallydäck finns i flera dimensioner för att passa olika bilmodeller. Dessutom produceras varje däckdimension i olika gummiblandningar – från hard till supersoft. Detta erbjuder teamen flexibilitet att välja däck beroende på körförhållanden och temperatur. Mjukare däck ger utmärkt grepp men slits snabbare och har högre rullmotstånd än hårdare däck.

Vinterdäck för rally

Vinterdäck för rally är signifikant annorlunda jämfört med standard vinterdäck. De är smalare, har grovt mönster och är utrustade med fler och längre ståldubbar för maximalt grepp på isiga och snöiga underlag.