Troligaste orsaken till att slitbanan lossnar från ett däck

Slitbanan är den yttersta ytan på däck som kommer i kontakt med vägen och ger bilen grepp på vägen. Med tiden kan slitbanan lossna från däcket eftersom gummi inte fäster på stål så lätt, särskilt vid höga hastigheter och i varma temperaturer. Vid höga hastigheter kommer du att höra ett högt dunkljud när slitbanan lossnar och sedan tappa kontrollen. Det här orsakar friktion och gör att du inte kan bromsa ordentligt. Vad är då troligaste orsaken till att slitbanan lossnar från ett däck?

Var uppmärksam på orsaken till att slitbanan lossnar

Däcktillverkare har lyckats minska risken för fel genom en mängd olika kontrollåtgärder. Dock uppstår ibland fel och defekter i tillverkningsprocessen som är viktiga att upptäcka så fort som möjligt.

En av de vanligaste felen i tillverkningsprocessen som leder till att slitbanan lossnar är när slitbanan ska fästas ihop på däcket. Lyckligtvis finns flera tecken på detta tillverkningsfel som kan upptäckas inom kort tid efter att du börjat använda däcket. Först och främst kan du känna att bilen är obalanserad och vibrerar på ett onormalt sätt när du kör.

Ett visuellt tecken på att slitbanan kan lossna på grund av tillverkningsfel är att däckmönstret har en defekt. En defekt i slitbaneområdet som bildar en stöt kan gradvis expandera tills slitbanan lossnar. Så det är viktigt att inspektera dina däck regelbundet och hålla utkik efter stötar och känna med händerna längs hela slitbanan. Om lufttrycket på däcket inte är på en lämplig nivå kan det också leda till att slitbanan lossnar, så se till att också kontrollera däcktrycket vid inspektionen.

Om du upptäcker en defekt ska du byta ut däcket snarast för att inte utsätta dig själv och andra för trafikfara. Ta kontakt med däcktillverkaren för att rapportera felet du har upptäckt och be om att få ett däckbyte. Vid olyckor där slitbanan lossnat och orsakat en olycka bör du kontakta en advokat för att ersätta eventuella skador.