Hur länge håller däck?

Däck har alltid en begränsad livslängd, oavsett däcktyp. Anledningen är det slitage som däcken utsätts för under körning. Mönsterdjupet minskar tills däcken till sist måste bytas ut. Nedan kommer en närmare titt på vilka faktorer som är mest avgörande för hur länge ett däck håller

Däckens kvalitet har stor betydelse och det har ett nära samband med däckens prisklass och vilken däcktillverkare du väljer. Även egenskaperna i fordonet de sitter på är mycket betydelsefulla, särskilt motorstyrka och bromsar. I övrigt finns en rad faktorer som går att påverka själv som förare. Där märks din körstil, att du har optimalt lufttryck i däcken och att om möjligt undvika vägunderlag som sliter mer än nödvändigt.

Hur många mil klarar däck?

Med tanke på hur många faktorer som inverkar går det inte att säga exakt hur länge ett däck klarar sig. Allt som går att göra är att ge en ungefärlig uppskattning. Inom branschen brukar man räkna att däck håller någonstans mellan 3500 och 5000 mil. Kör du vårdslöst och med för lågt däcktryck riskerar du att dina däck slits ut innan de når genomsnittet. Är du däremot försiktig och tar hand om dina däck på rätt sätt, finns chansen att de håller längre än 5000 mil.

Här är några korta råd för att förlänga livslängden för däcken:

  • Undvik att bromsa eller gasa hårt
  • Kör inte för snabbt i kurvor
  • Parkera inte på upphöjda kanter
  • Respektera farthinder
  • Kontrollera lufttrycket regelbundet

Hur länge räcker 5 mm däck?

Som nämndes tidigare är det omöjligt att ge exakta siffror, eftersom skillnaderna är mycket stora. Vissa kommer slita ut 1 mm efter bara 200 mil, andra kanske kan få ut mer än 1000 mil per mm. Så 5 mm skulle till exempel kunna räcka i bara 1000 mil eller mer än 5000 mil. Glöm heller inte bort att väderförhållanden och vägförhållanden påverkar, något som bilägare inte kan styra över. Bästa tipset är att undvika en så kallad aggressiv körstil. Förutom att däcken håller längre, förbättrar du också säkerheten och bränsleekonomin.

Tips på däck med lång livslängd

I Sverige, med sina varierande väderförhållanden och ibland tuffa klimat, är det viktigt att välja däck som håller länge och presterar väl. Här är fem däck som är kända för att vara hållbara och passa bra för de svenska förhållandena:

  1. Nokian Hakkapeliitta R3: Nokian är ett finskt däckmärke som är särskilt känt för sina vinterdäck. Hakkapeliitta R3 är en vinterdäcksmodell som erbjuder utmärkt grepp på snö och is samt lång livslängd.
  2. Continental ContiIceContact 2: Continental är känt för sina högkvalitativa däck, och ContiIceContact 2 är ett vinterdäck som är utformat för att ge bra prestanda och livslängd på snöiga och isiga vägar.
  3. Michelin X-Ice Xi3: Michelin är ett pålitligt däckmärke, och X-Ice Xi3 är en annan bra vinterdäcksmodell som passar för svenska vintrar och har en god livslängd.
  4. Bridgestone Blizzak WS90: Bridgestone är känt för sina vinterdäck, och Blizzak WS90 är en modell som ger utmärkt grepp på is och snö samtidigt som den är hållbar.
  5. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5: För sommardäck är Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 en modell som erbjuder både bra prestanda och livslängd på svenska sommarvägar.