Året runt däck
Tänk att kunna köra på samma däck under hela året? I så fall skulle man slippa däckbyten och kunna fortsätta använda dem tills de är utslitna. Det är idén bakom året runt däck eller allround däck. Dock har de även flera nackdelar, inte minst i vårt nordiska klimat.
Hur länge håller dem?
Exakt hur länge de håller beror bland annat på märke och körstil, men i allmänhet håller de inte lika länge som andra däcktyper. Ett problem med året runt däck har en mjukare gummiblandning än sommardäck. Det är dåligt för varma och heta sommarvägar, eftersom de kommer slitas ut snabbare.
Dessutom är det fullt naturligt att däck som används året runt får gå fler mil och därmed utsätts för mer slitage. Fördelen är att slippa byta däck två gånger varje år. Den som gör däckbyten i en bilverkstad kan spara pengar. I övrigt behöver det inte bli en särskilt bra affär rent ekonomiskt, särskilt inte för den som kör mycket bil under sommarhalvåret.
Varför är året runt däck inget bra val?
Anledningen är att vinterdäck och sommardäck ställer krav på olika egenskaper och det är i princip omöjligt att optimera för båda väglagen. Året runt däck som är godkända att fungera som vinterdäck är inget bra val för sommarväglag. Bland annat har de ett mönster som gör att de inte motverkar vattenplaning på ett lika bra sätt som riktiga sommardäck.
Egentligen är året runt däck mer lämpliga för Central- och Mellaneuropa. Med nordiskt klimat och en överhängande risk för ”vargavinter” även i södra Sverige, så blir året runt däck en slags halvmesyr. De är inte lika bra som riktiga sommardäck på varma sommarvägar och heller inte lika bra som riktiga vinterdäck på underlag som snö och is. Därför är det svårt att rekommendera året runt däck i just Sverige. De är inte bäst på sin uppgift under någon årstid. Om något positivt ska lyftas fram är det att däcktypen sliter mindre på vägarna än dubbdäck.
Är dessa däck godkända i Sverige?
Enligt Transportstyrelsen måste godkända vinterdäck användas och det räcker inte att ett året runt däck är märkta M+S (Mud & Snow) för att anses godkända. Ett råd är att istället titta i den lista som STRO (Scandinavian Tire & Rim Organisation) upprättar varje år. Där finns de vinterdäck som uppfyller Transportstyrelsens hårda krav. Värt att notera är att många blandar ihop året runt däck med dubbfria vinterdäck. Det är inte samma sak och dubbfria vinterdäck är fortfarande särskilt framtagna för att användas under vintern.
Populära däck?
Några av de mest populära däckmärkena för året runt däck är följande:
- continental
- toyo
- goodyear
Ofta har året runt däck ett tillägg som visar att de är tänka att användas hela året. Tydliga exempel är Continental AllSeason. Goodyear Vector 4Seasons och Michelin CrossClimate. I tester brukar de klara sig relativt bra gällande prestanda och säkerhet. Däremot blir de alltid en kompromiss jämfört med mer specialiserade sommar- eller vinterdäck som brukar kunna visa på klart bättre egenskaper inom sitt specialområde. En anledning till att året runt däck ändå verkar bli mer populära är att många personbilar idag går till leasing, biluthyrning och bilflottor. Då finns mer att vinna på att minska underhåll och antalet verkstadsbesök.