Vad är ABS bromsar?

ABS, som står för ”Anti-lock Braking System”, är en teknik som förhindrar hjulen från att låsa sig när man bromsar. Tekniken är utformad för att göra inbromsningar säkrare, oavsett om de är mjuka eller hårda, och att öka den allmänna säkerheten vid körning.

Termen ABS kommer från den tyska termen ”Antiblockiersystem”, men är vanligtvis känd under dess engelska beteckning. Systemet har funnits sedan 1970-talet och är nu standardutrustning på de flesta nyare bilar. Det finns också flera olika varianter av ABS-tekniken som har utvecklats av olika tillverkare.

Två huvudtyper

Det finns två huvudtyper av ABS-bromssystem: elektroniska och hydrauliska. Elektroniska system använder sig av en elektronisk styrning för att övervaka hjulens hastighet och förhindra att de låser sig vid inbromsning. Hydrauliska system använder en mekanisk styrning som också övervakar hjulens hastighet.

Oavsett vilken typ av ABS-bromssystem som används, så bidrar tekniken till att öka säkerheten vid körning genom att förhindra att hjulen låser sig vid inbromsning. Det gör att föraren kan bibehålla kontrollen över fordonet och minskar risken för olyckor.

Hur fungerar ABS bromsar?

En vanlig ABS-broms består av en elektronisk huvudenhet som övervakar hastigheten på varje hjul genom fartsensorer. Systemet kontrollerar ständigt hjulets rotationshastighet för att upptäcka om något hjul börjar låsa sig vid inbromsning. Om detta inträffar, aktiveras magnetventiler i bromskretsen som minskar bromskraften på det påverkade hjulet.

Genom att minska bromskraften på det låsta hjulet kan det rulla fritt igen och undvika att skapa ett block på vägen. Detta upprepas automatiskt för att bibehålla bästa möjliga bromseffekt och förhindra att hjulen låser sig vid inbromsning. Detta gör att bilen inte bara kan stanna på kortare sträckor utan också bibehålla stabilitet och kontroll under inbromsning.

Behöver du nya däck eller fälgar? Då kan du besöka vår hemsida bythjul.com