Vem äger däcken vid ett eventuellt dödsfall?

Livets cykel är fylld av oväntade händelser och frågor. En av dessa frågor kan gälla egendom och ägande vid ett oväntat dödsfall. Till exempel, vem äger däcken vid ett eventuellt dödsfall? Det är en fråga som kanske inte ofta ställs, men är viktig att förstå. Låt oss utforska detta ämne tillsammans. Vi har i den här bloggposten tagit hjälp av experterna på Lavendla

Kan det bli en tvist om vem äger däcken vid ett eventuellt dödsfall?

De flesta har och behöver dem. Men vad händer med dem när någon avlider? Vem tar hand om däcken vid ett eventuellt dödsfall? Det är frågan vi ska utforska idag.

När en person lämnar denna värld, finns det regler för hur deras egendom ska hanteras. Detta inkluderar också däcken på bilen. Men vem får dem? Låt oss dyka in och se.

Först och främst ska vi klargöra att dödsboet tar över. Däcken, som all annan egendom, tillhör nu dödsboet. Detta innebär att däcken hanteras av dödsbodelägarna. De bestämmer vad som ska hända med dem. De kan komma att säljas, ges till anhöriga eller kasseras, beroende på deras skick.

Undantag: Leasing och testamente

Om däcken tillhörde en bil som var under leasing, tillhör de leasingbolaget. Men vad innebär det? Det betyder att däcken måste återlämnas till bolaget. De är inte dödsbodelägarnas att behålla.

Däcken kan också ingå i ett testamente. Om den avlidne skrev ett testamente och nämnde däcken, gäller det. Personen i testamentet får däcken. Enkelt, eller hur?

När däcken inte nämns i testamentet

Nu kanske du undrar, vad händer om däcken inte nämns i testamentet? I det fallet delas de ut enligt arvslagen. Arvingarna får däcken. Om det finns flera arvingar, kan de behöva komma överens.

Så, vem äger däcken vid ett eventuellt dödsfall?
Svaret är rätt enkelt: det beror på. Det kan vara dödsbodelägarna, leasingbolaget eller en arvinge. Men i slutändan, är det alltid viktigt att veta vart däcken hamnar. De är trots allt en viktig del av en bil och en bil är en viktig del av våra liv.

Mer om det finns här https://fordonsproffs.eu/artikel/jurist-viktigt-att-tanka-pa-nar-en-kund-vill-salja-sin-avlidne-partners-fordon_2023-05-11