Däck eller hjul?

Det finns ofta en skillnad mellan den vardagliga terminologin vi använder och den terminologi som professionella mekaniker på en verkstad använder. Till exempel pratar vi i Sverige ofta om att byta till vinterdäck, medan en verkstad kan skicka en offert för ett hjulbyte. Så vad är egentligen skillnaden mellan däck och hjul?

Däcket är det svarta gummit som kommer i kontakt med vägen – precis som däcket på en cykel. Man kan säga att däcket är den böjbara delen (även om det naturligtvis är svårt för oss att böja det själva). När vi genomför ett däckbyte byter vi alltså endast ut det svarta gummit.

Hjulet å andra sidan är en samlad benämning för däcket som är monterat på den runda fälgen – det vill säga däck + fälg. Många av oss har sommardäck på en uppsättning fälgar och vinterdäck på en annan uppsättning fälgar, och vi byter hela hjulet när vi går från vinter till sommar och vice versa.

Så sammanfattningsvis är däcket det svarta gummit som vi byter ut, medan hjulet är den samlade beteckningen för däcket monterat på fälgen. Det är bra att ha detta klart för sig för att undvika missförstånd.

Vad definierar då ett hjul?

Ett hjul är hela den metalliska delen som håller däcket. Även om människor ofta använder ordet ”hjul” för att hänvisa till hela enheten, inklusive däcket, är detta inte nödvändigtvis korrekt.

Ett hjul består av flera komponenter. Navet, som är den centrala delen, ansluter hjulet till fordonets axel och säkras med muttrar.

Även om vissa hjul kan ha olika storlek på däcken i förhållande till fälgen, är storleken på fälgen den som bestämmer vilken storlek på däck som ska användas på din bil. Du måste använda däck som passar dina hjul.

Är däck och hjul samma sak?

Däck och hjul är faktiskt två olika saker, men vissa människor använder orden utbytbart, på samma sätt som när de säger ”räck mig en kastrull” när de egentligen menar ”räck mig en gryta”.

Läs mer: Bil hjul: Din guide till säker och effektiv körning