Vad beror ojämn förslitning av däcken oftast på?

Vad beror ojämn förslitning av däcken oftast på? Däck är en av de mest betydelsefulla delarna på en bil. Det är nödvändigt att du som förare regelbundet kontrollerar dina däck för att se hur de slits och upptäcka eventuella problem som kan behöva åtgärdas.

Ojämn förslitning av däcken är farligt och det påverkar din säkerhet på vägen. Om du märker ojämnt slitage på däcken bör du byta ut dem mot nya.

5 vanligaste orsakerna till ojämn förslitning av däcken

Ojämnt slitage på dina däck kan bero på: obalanserade hjul, skadade fälgar, felaktig lufttryck och dålig hjulinställning, och sliten fjädring.

Obalanserade hjul:

Detta uppstår när hjulen inte balanseras korrekt vid däckbyte. Obalans kan leda till vibrationer vid vissa hastigheter. Hjulen kan hoppa upp och ner eller luta åt sidan när du svänger. För att åtgärda detta bör du få hjulen balanserade av en expert. Att ignorera detta kan vara farligt och kan leda till ojämnt slitage.

Skadade fälgar:

Att köra över gropar eller dåliga vägar kan skada dina fälgar, oavsett om den är gjord av stål eller aluminium. Det kan leda till strukturella problem i hjulet och orsaka vibrationer när du svänger, vilket i sin tur leder till ojämnt slitage på däcken. Lösningen är att få hjulen undersökta för att fastställa om det är orsaken. Om du har fått ett hårt slag mot hjulen är det viktigt att undersöka dem oavsett.

Felaktigt däcktryck:

Att ha för lågt eller för högt lufttryck i däcken kan göra att däcken slits ojämnt. Om du ser att slitbanan är mer sliten i mitten av däcket betyder det att det är överpumpat. Om slitbanan är sliten på båda sidor av däcket betyder det att det är underpumpat. Att ha fel lufttryck kan också påverka bränsleförbrukningen och vägstabiliteten. Det bästa är att kontrollera trycket i alla däck minst en gång i månaden för att undvika ojämnt slitage.

Dålig hjulinställning:

Hjulen på din bil är en del av en komplex fjädringsmekanism som säkerställer en jämn och säker körning. En korrekt hjulinställning säkerställer att bilen körs säkert och exakt.

Sliten fjädring:

En utsliten fjädring kan också orsaka ojämnt slitage på däcken. Om fjädringen är utsliten kommer bilen att ”studsa” över vägbulor och detta kommer att påverka däckens slitbana. Detta resulterar i ett specifikt mönster av ojämnt slitage på däcken.