Vad gör jag om mina bildäck vobblar?

Vad gör jag om mina bildäck vobblar? För att åtgärda problemet kan du komma att behöva byta ut det dåliga däcket. Det finns två vanliga orsaker till en vobblande däck: Antingen har däcket lossnat eller så är hjulet böjt eller skadat. Oavsett orsak är det angeläget att omedelbart besöka en verkstad för att åtgärda problemet. Ett vinglande däck är en allvarlig säkerhetsrisk som kan leda till att däcket spricker. Så se till att ta itu med problemet så snart som möjligt för att hålla dig och andra säkra på vägen.

För att lösa problemet måste du först ta reda på vilket däck som är problemet

Ofta har däcket en tydligt skada. Du kan känna igenom varje däck med händerna för att hitta problemet eller ta ditt fordon till en verkstad. En professionell kommer då att placera dina däck på en balanseringsmaskin och undersöka varje hjuls rotation för att identifiera vilket däck som är problemet.

När du har hittat det problematiska däcket är det enkelt att byta ut det. Ibland kan även problem med växellådan eller drivlinan orsaka att bilen skakar / vobblar, men det bästa är att börja med ett besök hos däckverkstaden eftersom däckproblem är den vanligaste orsaken.

Du ska inte köra med ett vingligt däck längre än nödvändigt. Vobblande däck kan öka slitaget och minska livslängden på ditt fordon eftersom de vobblande däcken kan skada andra komponenter. Så se till att åtgärda problemet så snart som möjligt för att undvika större skador.

Vad kan jag göra om däcket vobblar men inte är skadat?

Om du upplever att dina däck vobblar, finns det några åtgärder du kan vidta för att hantera situationen. För det första ska man kontrollera däckens lufttryck, eftersom ojämnt eller felaktigt tryck kan orsaka vobbling.

Om inga uppenbara fel hittas kan det vara en bra idé att kontrollera hjulbalanseringen. En obalanserad hjul- och däckuppsättning kan leda till vobbling. Genom att få hjulen balanserade hos en professionell verkstad kan man åtgärda problemet. (Läs mer: När ska man balansera däck?)