​Hur länge håller fälgar?

Det finns få saker i livet som är säkra förutom döden och skatter, som ett välkänt citat säger. Om du äger en bil, kommer du dock sannolikt att hålla med om att det finns en annan säkerhet: din bil och dess delar kommer förr eller senare att slitas ut. Gäller detta också för fälgar?

Ja, precis som de flesta andra bilkomponenter kommer fälgarna så småningom att visa tecken på slitage. Egentligen har inte fälgar ett utgångsdatum på samma sätt som däck har. Men generellt håller fälgar i 5-10 år, men ålder, användning och skador från att träffa trottoarkanter eller köra över gropar kan påskynda slitageprocessen. Man ska kontrollera fälgarna redan efter 4-5 år. (källa)

Mindre skador på fälgarna kan ibland repareras, men de fungerar ofta som en indikation om att det är dags att fundera på att byta ut dem helt.

Läs mer: Hur vet jag vilka fälgar som passar min bil?

Vad är fälgar?

Tänk på fälgar som bilens fötter, medan däcken fungerar som skorna som täcker var och en av dessa fälgar. Tillsammans utgör fälgen och däcket de delar av din bil som har direkt kontakt med vägen.

I den här artikeln kommer vi inte att fördjupa oss i detaljer om vad fälgar är eller jämföra stålfälgar med legeringar. Om du vill lära dig mer om fälgars funktion kan du kolla in våra tidigare artiklar.

Hur länge håller fälgar?

När du ser på fälgar kan de verka som starka metallstycken som varar för alltid. Tyvärr slits de med tiden och behöver underhåll. Du kan förvänta dig att dina fälgar håller i cirka fem till tio år innan de behöver repareras eller bytas ut. Men vad får dessa tillsynes starka bitar av stål eller legeringar att slitas och skadas?

Orsaker till att fälgarna tar skada

För det första måste du komma ihåg att de fyra fälgarna bär hela din bilens vikt, oavsett om den står parkerad i garaget eller rör sig i hög hastighet. Detta i sig är en stor anledning till att fälgarna slits.

Förutom detta är fälgarna också mottagliga för andra skadefaktorer, inklusive:

  • Fysisk skada från att träffa trottoarkanten.
  • Skador från att köra över ojämnheter i vägen, både små och stora.
  • Korrosion från att köra på saltade vägar under vintern.