När ska man byta mc däck?

När ska man byta mc däck? Om dina mc däck börjar visa tecken på slitage är det dags att agera för din egen säkerhet. Däckens grepp på vägen minskar när slitaget ökar, och detta kan öka risken för olyckor när du är ute och kör din mc. Det är viktigt att du inte väntar för länge med att byta dina däck, eftersom slitna däck kan påverka din körning negativt. Det lägsta godkända mönsterdjupet är 1 mm och det finns inte krav på vinterdäck för motorcyklar vid vinterväglag (källa).

Ett vanligt sätt att bedöma slitage på dina däck är att mäta mönsterdjupet. Detta är ett bra sätt att avgöra om det är dags att investera i nya däck för att säkerställa att din körupplevelse förblir säker och njutbar. Att ta hand om dina däck är en grundläggande del av att vara en ansvarsfull mc ägare och förare.

Läs mer: Hur länge håller mc däck?

Då bör du byta mc däck

Nedan har vi listat vad du ska titta på för att ta reda på om du ska byta däck. 

  1. Mönsterdjup: Det lägsta godkända mönsterdjupet för motorcykeldäck är 1 mm. Det är klokt att planera att köpa nya däck innan dina nuvarande däck når den här gränsen. Att köra med däck under det godkända mönsterdjupet kan inte bara påverka din säkerhet utan också få din försäkring att ogiltigförklaras, vilket kan bli mycket kostsamt om du råkar ut för en olycka. Vi rekommenderar att du planerar att byta däck när mönsterdjupet når 2 mm.
  2. Platta däck i mitten: Om du märker att dina däck börjar bli platta i mitten kan det vara en indikation på att det är dags att byta. Detta kan hända om du har kört mycket på motorvägar med raksträckor och inte har ändrat däckens tryck regelbundet. Ett plattat däck i mitten kan påverka din körning, särskilt i kurvor.
  3. Slitageklack: Titta på slitageklacken i mönsterdjupet på dina däck. Om däcket har slitits ned till klacken är det en tydlig signal om att det är dags att investera i nya däck.
  4. Torrsprickor och skador: Inspektera dina däck noggrant och leta efter torrsprickor eller andra skador på gummit. Om du upptäcker torrsprickor är det ett tecken på att däcket åldras och förlorar sin elasticitet. I sådana fall är det bäst att byta ut det för att undvika problem på vägen.