Varför har däck olika typer av mönster?

Varför har däck olika typer av mönster? Har du hört ord som ”symmetriska” och ”riktade” slitbanemönster? Men vad betyder de egentligen? Däck har olika typer av mönster på sina slitbanor för att de ska kunna fungera optimalt under olika väg- och väderförhållanden. De olika mönstertyperna har utformats för att ge bästa möjliga prestanda, grepp och säkerhet beroende på de specifika förhållandena som däcken används i. Längre ned i artikeln har vi listat 4 olika mönster och varför dem är bra.

OBS!

För att hålla säkerheten och prestandan på topp, undvik att blanda olika däckmönster.

Vilka olika mönster kan du hitta på däck?

Riktade slitbanemönster: sportigt och säkert på snö

Dessa däck med ett riktat mönster har vanligtvis ett pilformat slitbanemönster som underlättar snabb vattenförflyttning på grund av det obehindrade vattenflödet. De erbjuder därför högt skydd mot vattenplaning och större riktningsstabilitet. Denna typ av slitbanemönster är speciellt lämpad för snö- eller lertäckta vägytor och används därför på våra vinter- och helårsdäck. Till exempel har det testvinnande dubbdäcket Nokian Hakkapeliitta 9 ett riktat mönster.

Riktade mönster är utformade för att fungera i endast en rotationsriktning och måste monteras därefter. Du hittar en pil tydligt markerad på deras sidoväggar som pekar i färdriktningen.

Symmetriskt slitbanemönster: bekvämt och kostnadseffektivt

Symmetriska däck är annorlunda än riktade däck. De kan sättas på bilen och användas i båda riktningarna eftersom både delarna av mönstret på däckets yta är likadana. De är tysta när du kör och ger bra grepp på vägen. Dessutom minskar deras låga rullmotstånd bränsleförbrukningen och gör att däcken håller längre. Goodyear Efficient Grip performance är populära för användning på personbilar och är ett ekonomiskt val för de som vanligtvis kör kortare sträckor.

Asymmetriskt slitbanemönster: säkerhet i alla väder

När det gäller asymmetriska däck är det första du kommer att märka att de har olika mönster på sina inre och yttre delar. Varje sida av däcket har sin egen funktion.

De inre delarna av däcket hanterar vattenavledning och skydd mot vattenplaning. De yttre delarna, med sina starka mönsterblock, ger mer stabilitet när du svänger och ökar greppet på torra vägar. Det är därför som asymmetriska däck, som Uniroyal RainSport 3, är mycket populära bland snabba och sportiga bilar.

När du monterar asymmetriska däck är det viktigt att se till att de är rättvända. Ordet ”utanför” ska alltid vara placerat på den sida av däcket som är vänd mot utsidan av bilen.

Riktad/Asymmetrisk: säkert skydd mot vattenplaning

Riktnings-/asymmetriska däck är en kombination av det bästa från två världar. De har ett V-format mönster på den riktade delen av slitbanan för att leda bort vatten från däcket och samtidigt nyttjar det asymmetriska mönstret för bra grepp på torra vägar.

Källa: https://www.tirereview.com/tread-matters-science-behind-tread-patterns/