Gislaved eller Hankook?

När det gäller däckval står många bilägare inför valet mellan etablerade märken som Gislaved och Hankook. Båda dessa tillverkare har ett stark rykte inom däckindustrin och erbjuder ett brett utbud av alternativ. Men hur står sig Gislaved gentemot Hankook när det kommer till prestanda och säkerhet? I denna jämförelse kommer vi att utforska de unika egenskaperna hos Gislaved och Hankook för att hjälpa dig fatta ett informerat beslut om vilket däck som passar bäst för dina behov och körstil.

Läs mer: Vem tillverkar Gislaved däck?

Vinterdäck – Gislaved vs Hankook

Hankook Winter i Pike RS2 W429 och Gislaved NordFrost 200 är högkvalitativa dubbdäck. De tillhör några av de mest populära däcken i mellanprisklassen som förenar överkomligt pris med god kvalitet. Varje däck representerar en flaggskeppsmodell för sitt märke. Men vilken modell är bättre? Det ska vi försöka svara på.

Hankook Winter I*Pike RS2

Hankook Winter I*Pike RS2 imponerar med sin innovativa dubbteknik. Den lilla luckan under dubbarna gör dem mer hållbara, och bromsplattorna runt dem förhindrar onödigt slitage vid rattvridningar i stillastående läge. Det är ett smart tillägg som visar att Hankook har lagt stor tanke och omsorg i utvecklingen av detta däck.

I Aftonbladets omfattande vinterdäckstest får Hankook Winter I*Pike RS2 höga betyg. Testaren berömmer särskilt däckets prestanda på is och snö. Han noterar att det ger utmärkt grepp och styrning, dock med tillfälliga förluster av greppet i extrema situationer.

Å andra sidan finns det utmaningar på asfaltvägar. Testaren är besviken över bromsprestandan på både torr och våt asfalt, och önskar att däcket hade bättre styrning och sidogrepp. Dessutom anmärks det på att däcket inte är särskilt tyst.

Gislaved Nord Frost 200

Gislaved, som har varit en del av Continental koncernen sedan början av 90-talet, har enligt en testare likheter med Continentaldäck. Trots detta, så upplevs däcket som något mindre kapabelt på asfalt jämfört med motsvarande däck från Continental.

Trots vissa begränsningar får Gislaved Nord Frost 200 beröm för sin imponerande bromsförmåga och grepp på snö, vilket ökar säkerheten på vinter vägar. Dessutom upplevs det som relativt tyst under körning.

Enligt ViBilägare är Nord Frost 200 ett pålitligt däck som ger en känsla av trygghet och är lätt att hantera, särskilt på snöiga vägar. De identifierar även en tydlig prägel av Continental i däckets egenskaper.

Å andra sidan tycker Aftonbladets testare att däcket har utrymme för förbättring. Särskilt på isiga ytor upplevs greppet som mindre optimalt, och styrningen kan vara något oprecis på våt asfalt. Även ViBilägare anmärker på att Nord Frost 200 presterar sämre på asfalt jämfört med motsvarande däck från moderbolaget Continental.