Hankook eller Goodyear?

Jämförelsen mellan Goodyear och Hankook kan verka ”orättvis”. Goodyear har 120 års historia inom däcktillverkning och är en av de mest välkända globala varumärkena i världen, medan Hankook fortfarande inte är lika känt.

Hankook är dock ett 80-årigt koreanskt däckföretag som nu ligger på sjunde plats i världen och närmar sig Goodyear (som är rankat som tredje störst).

Deras däck har fått kritikerros från både vanliga förare och bilentusiaster för att producera högpresterande däck till överkomliga priser.

Läs mer: Är Hankook däck verkligen bra?

Hankook vs Goodyear – Vinterdäck

Goodyear UltraGrip Ice 2 och Hankook Winter i cept iZ2 W616 är några av de mest populära dubbdäcken. Båda har riktade slitbanemönster och designade för personbilar. Goodyear är positionerat som ett högklassigt dyrt däck som ger utmärkt grepp på alla vintervägar. Från andra sidan Hankook är ett mellanklassdäck som kombinerar överkomligt pris och hög prestanda.

Hankook Winter i*cept iZ2 W616 levererar en balanserad prestanda för vinterförhållanden. När det kommer till torra förhållanden, presterar den väl. Däcket ger acceptabla resultat på is, med kort bromssträcka och bra grepp, men något lägre hanteringsförmåga.

Däckets prestanda på våta vägbanor är dess svagaste punkt. Däremot utmärker sig Hankook Winter i*cept iZ2 W616 med den bästa bromssträckan och greppet på snö, samt en god hanteringsförmåga. På is har det en längre bromssträcka, men presterar ändå väl när det gäller hantering och grepp. Däcket ger också en tyst körupplevelse och har det lägsta rullmotståndet bland sina egenskaper.

Goodyear UltraGrip Ice 2 är ett framstående nordiskt vinterdäck utan dubbar som presterar mycket väl i våra inhemska vintrar. Det har fått höga betyg från flera pålitliga källor. Enligt Teknikens Värld 2020 vann det första platsen som det bästa nordiska dubbfria däcket. Dessutom delade det tredje platsen enligt ViBilägare 2020, som framhävde dess utmärkta prestanda på våt asfalt och förmågan att hantera stående vatten, samt dess starka grepp på is och snö. I Aftonbladets vinterdäcktest delade det fjärde plats 2020, vilket ytterligare bekräftar dess kvalitet.

Sommardäck

Eagle F1 Asymmetric 6 är enastående i sitt slag, utnämnd till testvinnare av Vi Bilägare 2023, Aftonbladets 2022 och tyska Auto motor & sport 2022. Det är ett sommardäck som är skräddarsytt för att erbjuda enastående prestanda på torra vägar, särskilt vid inbromsning på våta underlag. Dessutom är detta däck speciellt framtaget med tanke på elfordon, och det visar sig med dess låga ljudnivå och minskade rullmotstånd.

Hankook Ventus Prime 3 K125 har visat imponerande resultat i olika testomgångar. Det tog en stark 5:e plats i ADAC däcktest 2020 och imponerade även med en 6:e plats i Teknikens Värld däcktest samma år. Det som verkligen särskiljer detta däck är dess överlägsna prestanda på både våta och torra vägbanor. Dessutom är dess förbättrade rullmotstånd och minskade ljudnivå inuti bilen påtagliga fördelar.