Hankook eller Kumho?

Att stå inför valet mellan Hankook och Kumho däck är som att navigera genom ett däckspussel. Dessa två sydkoreanska märken delar inte bara sitt ursprung utan även sin globala närvaro i över 170 länder. Trots detta lyser ingen av dem som den ohotade ledaren inom någon särskild kategori. De är som två skickliga dansare på samma scen, var och en med sin unika rytm och styrka.

Läs mer: Är Kumho däck verkligen bra?

Hankook vs Kumho – Sommardäck

Hankook Ventus S1 evo3 K127 och Kumho Ecsta PS71 är båda däck som är gjorda för att ge mycket bra prestanda. De hanterar bilen väl. Vi kommer att titta på tester och åsikter från olika källor för att se vad varje däck är bra på och vad det kanske inte är lika bra på.

Hankook Ventus S1 evo3 K127 är ett populärt däck som har fått bra betyg i tester. Det kom på tredje plats av 53 däck i ett Autobild test, och det är känt för att vara mycket bra på att bromsa både på torra och blöta vägbanor. Det fick också höga poäng i ett annat test från Autobild 2023. Där det visade sig vara bra på att hantera bilen smidigt och bromsa snabbt på både våta och torra ytor. Det fick dock lite lägre betyg för hur långt det kan rulla.

Kumho Ecsta PS71 är också ett starkt däck inom den här kategorin av högprestanda däck. Det hamnade på 18:e plats i Autobild testet och 10:e plats i ADAC-testet av 16 testade däck. Det är känt för att ha bra prestanda och hantera bilen väl. Dessutom kan det bromsa snabbt på både våta och torra ytor, och det är prisvärt.

Om vi jämför testresultaten verkar Hankook Ventus S1 evo3 K127 vara det bättre valet överlag. Det fungerar mycket bra på både våta och torra ytor, hanterar bilen smidigt och är lämpligt för finare bilar. Men det kan rulla en något kortare sträcka. Å andra sidan ger Kumho Ecsta PS71 en bra körupplevelse med bra hantering, även om det kan vara något mindre avancerat jämfört med Hankook alternativet, och det kan låta lite mer på vägen. Om priset är viktigt för dig, är Kumho Ecsta PS71 ett prisvärt alternativ med bra prestanda i tester.

Nordiska friktionsdäck

Kumho Wintercraft Ice Wi51 visade sig generellt ha bra hantering på is, men vid stora styrningsvinklar förlorades greppet lätt på framhjulen. På snö lyckades testexperterna göra några varv med utmärkta tider, men sedan avtog greppet på framdäcken; ändå förblev hanteringsresponsen ganska acceptabel. På våt vägbana betedde sig Kumho däcken som typiska skandinaviska däck, dvs. de reagerade långsamt på rattens vridning, och på torr vägbana kunde de förlora greppet under en nödmanöver.

Hankook Winter i*cept IZ2 hamnade endast på mittenplats i testet för friktionsdäck eftersom framgreppet lätt kunde försvinna vid stora svängar. På snö var situationen liknande, och på våt vägbana hade däcket en oklar reaktion på förarens handlingar, men kunde ändå hantera nödmanövrar. På tester utförda av Aftonbladet och Automotorsport får detta däck en 5 respektive 6 plats.

Baserat på informationen, om du prioriterar hantering på is och snö, verkar Kumho Wintercraft Ice Wi51 vara det bättre valet. Det ger generellt bra hantering på is och presterar bra på snö, det är även något billigare än Hankook däcket till likvärdig prestanda. Å andra sidan, om du behöver ett däck som klarar nödmanövrar på våt vägbana, så kan Hankook Winter i*cept IZ2 vara ett lämpligt alternativ även om det inte utmärker sig lika mycket på is och snö.