Pirelli eller Dunlop?

Det kan vara svårt att göra en jämförelse mellan olika däckmärken, särskilt när man ställer de ikoniska varumärkena Pirelli och Dunlop mot varandra. Pirelli utmärker sig genom sin långa historia inom racing och avancerade teknologiska framsteg som tydligt återspeglas i varje högpresterande däck de producerar.

Å andra sidan fokuserar Dunlop på att möta de vardagliga kraven och tillverkar pålitliga och hållbara däck för att hålla föraren i rörelse. Båda märkena erbjuder en bredd av olika däckmodeller och mönster som passar olika körsituationer. Så vilket av dessa märken skulle vara det optimala valet för dig?

Continental eller Pirelli?

Sommardäck – Pirelli vs Dunlop

Dunlop Sport BluResponse

Enligt ADAC:s tester, är Dunlop Sport BluResponse ett rekommenderat sommardäck som passar bra för både torra och våta vägförhållanden, även om det har vissa små nackdelar. Däcket presterar väl på torra vägar med god styrrespons och precisa köregenskaper, samtidigt som det visar god motståndskraft mot vattenplaning på våta ytor.

Det har dock vissa svagheter vid bromsning på vått underlag och vid hantering på vått väglag. Däcket har också bedömts ha en relativt kort livslängd på slitbanan, vilket påverkar dess övergripande miljöprestanda. Trots dessa utmaningar, har däcket god bränsleeffektivitet och lågt rullmotstånd, vilket leder till minskad bränsleförbrukning.

Däckets prestationer i tidigare tester inkluderar en tredje plats i ViBilägare 2019, en tredje plats i Råd & Röns sommardäcktest 2017 och en fjärde plats i Teknikens Världs sommardäcktest 2016.

Pirelli P Zero PZ4

Pirelli P Zero PZ4 är ett sommardäck som har fått beröm i flera olika tester för dess enastående prestanda på både våta och torra vägar. Det utmärker sig med skarpt grepp, korta bromssträckor och precis styrrespons, vilket gör det till ett pålitligt val för de som gillar höga hastigheter. Däcket visar också stark prestanda när det gäller att undvika vattenplaning och ger ett bra skydd mot det i fuktiga förhållanden.

Vissa tester har dock noterat att Pirelli P Zero PZ4 har något högre rullmotstånd än genomsnittet, vilket kan påverka bränsleeffektiviteten. Dessutom har komfortnivån bedömts som medel av vissa testare. Det har också rapporterats om en något kortare livslängd och en högre prisnivå för däcket.

Enligt 2023-sommardäckstestet av ViBilägare har däcket rankats som sjätte bäst.