Toyo eller Michelin?

Att köpa nya däck kan vara knepigt. Utbudet av märken är stort och det finns många recensioner att ta hänsyn till. Det är därför vi är här för att jämföra Toyo mot Michelin. Precis som i fallet Bridgestone mot Michelin möts öst och väst igen.

Att avgöra vilket däck som var bättre var utmanande, eftersom Toyo däckens prestanda är imponerande, trots att de tillhör den övre mellansegmentet. Dessutom ger det mer prisvärda Toyo en fördel över det franska premiummärket Michelin, vilket gör det ännu svårare att välja.

Om du också är i valet och kvalet kanske den här guiden kan hjälpa dig. Men först, här är en snabb jämförelse mellan Toyo och Michelin för att komma igång.

Sommardäck – Toyo vs Michelin

Toyo Proxes Comfort 2 har genomgått omfattande tester av olika organisationer för att utvärdera dess prestanda under varierande körförhållanden. Allt som allt visar detta däck en väl avvägd hantering både på våta och torra vägar.

Toyo Proxes Comfort 2 är ett prisvärt sommardäck med balanserad prestanda på både våta och torra vägar, även om det har sina begränsningar i vissa situationer med risk för vattenplaning. Däcket erbjuder låg ljudnivå och en behaglig rullning, men dess bromsprestanda på vått underlag kan vara ojämn beroende på däckets dimension.

Av de 11 tester som genomförts på däcket vann Toyo Proxes Comfort 2 inte något, men det presterade bra i vissa specifika områden. Det utmärkte sig särskilt vid torr bromsning, där det var det bästa i två tester, och i komfort, där det var det bästa i ett. Men det hade också några mindre övertygande resultat, som i Firmenauto sommardäckstest år 2021 där det hamnade på sista plats av 11. I ett annat test utförd av ADAC hamnade det på 7:e plats.

Michelin Primacy 4+

Michelin Primacy 4+ har bevisat sin överlägsenhet genom att ta förstaplatsen i flera framstående tester. År 2022 dominerade det Teknikens Värld, och föregående året, 2021, säkrade det sin förstaplats i Aftonbladets test. Inte nog med det, under 2020 tog Primacy 4+ hem titeln som testvinnare i ledande tester som Teknikens Värld, Råd & Rön och ADAC utfört.

I ett noggrant utfört bromstest av Michelin visade Primacy 4+ imponerande resultat. Det stärkte övertygelsen om att detta däck är exceptionellt säkert både när det är nytt och när det har använts en tid.

Primacy 4+ är även balanserat och kapabelt att leverera utmärkt prestanda på både våta och torra vägbanor. Dess förmåga att bevara kvaliteten över tid är enastående. I några tester har dock en viss brist i skärpa vid torrhantering och bromsning noterats. Detta är dock små skavanker jämfört med däckets övergripande fördelar. Förutom dess tekniska överlägsenhet är Primacy 4+ känt för sin låga bullernivå och höga komfortnivå.