Toyo eller Nexen?

Som en passionerad bilentusiast har jag alltid varit fascinerad av världen av däck och de varumärken som styr industrin. Idag ska vi fördjupa oss i den spännande matchen mellan Toyo och Nexen däck, var och en med sin egen distinkta charm och prestanda.

Läs mer: Toyo eller Michelin?

Sommardäck – Nexen N blue HD plus vs Toyo Proxes CF2

Toyo Proxes CF2

Toyo Proxes CF2 har funnits på marknaden ett tag, likt flera av sina konkurrenter. Men medan andra har hållit jämna steg, behöver detta däck den senaste teknologin för att förbättra våtgreppet och bränsleeffektiviteten. Trots att det hamnade i mitten av resultatlistan i testet, låg det klart efter de däck som presterade bäst.

Det klarade sig bättre på torra vägar, men upplevdes som mjukare jämfört med de flesta andra testade däck och krävde mer rattvridning. Samma brist på skärpa märktes även på våt bana, där du behövde vänta på att framdäcket skulle få grepp innan du kunde accelerera, och bakhjulen var mer benägna att slira än de flesta andra däck. Bristen på grepp var även tydlig i bromstestet, där det hade en bromssträcka som var över åtta meter längre än de bästa däcken.

Trots att det är ett däck som inte är det allra bästa har Toyo Proxes CF2 visat sig vara en stadig performer genom åren. Med en imponerande sjätte plats i Aftonbladets test 2014 och en ännu mer respektabel sjunde plats i ADACs test 2019, har detta däck bevisat sin förmåga att leverera pålitlig prestanda.

Nexen N blue HD plus

Nexen N blue HD plus utmärkte sig speciellt inom komfort. Även om Nexen N blue HD plus inte kammande hem några testsegrar, så genomgick det en imponerande mängd av totalt tio tester. Det placerade sig på en sjätte plats i ViBilägares test 2018 och på tionde plats i Automotor und sports test 2019 för att nämna några.

Däcket har fått positiv kritik i testerna för sin förmåga att ha en relativt låg bränsleförbrukning och en acceptabel prestanda på torra vägbanor. Å andra sidan visar det sig vara mindre framstående på våta ytor med både längre bromssträcka än genomsnittet och en mindre förmåga att stå emot vattenplaning. Dessa däck är lämpliga för bilar med mindre kraftfulla motorer som inte kräver högprestandadäck.