Är allround däck bra?

Allround däck, även kända som året runt däck, har utvecklats för att användas under hela året i länder med ett mer konsekvent klimat och väglag jämfört med Sverige. Tillverkningen av sommar- och vinterdäck innebär användning av olika typer av gummi som antingen tål höga temperaturer eller låga minusgrader. Detta innebär att det för närvarande inte finns några bra och funktionella allround däck som kan hantera det nordiska vädret på ett tillfredsställande sätt. Trots detta är konceptet med ett och samma däck för alla säsonger attraktivt ur flera perspektiv, särskilt med tanke på miljön och ekonomin.

Märkningen på allround däck

Alla däck som även är godkända för vinterbruk måste ha en 3PMSF märkning. Även känd som alptopp/snöflinga. Däck som är märkta med detta godkännande är avsedda för vinterbruk. För att få alptopp/snöflinga-märkningen måste däcken, inklusive året runt däck, genomgå specifika tester och uppnå en viss nivå av drivgrepp på snö. Emellertid finns det vissa nackdelar med denna märkning eftersom många däck blir godkända för vinterförhållanden även om de inte är specifikt utformade för nordiska förhållanden.

Är det fördelaktigt eller inte?

Deras specifika mönsterdesign gör att risken för vattenplaning ökar, samtidigt som de kan ha längre bromssträcka på torra vägar. Dessutom tenderar deras mjukare gummiblandning att slitas snabbare under sommarhettan, vilket kan resultera i otillräckligt mönsterdjup just när vintern inträffar. För att säkerställa din egen säkerhet rekommenderar vi på Bythjul starkt att du använder vinterdäck som är speciellt godkända för nordiska förhållanden under vinterperioden, och byter till sommardäck när det är sommar.

Att tänka på

Det är nödvändigt att kontrollera att dina året runt däck är korrekt märkta med alptopp/snöflinga och att de är specifikt utformade för nordiska förhållanden. Det är även bra att ta hänsyn till det aktuella vädret och väglaget. Om du bor i södra delen av Sverige och vintern är mild, kan det vara möjligt att allround däck fungerar tillräckligt bra.