Är regummerade däck lika bra som nya?

Idag har flera framstående däcktillverkare mästrat konsten att regummera däck. Bland dessa finns Michelin och Bridgestone, som är ledande inom däckindustrin. Men är regummerade däck lika bra som nya? Regummerade däck håller samma höga kvalitetsstandard som nya däck när det gäller mönsterdjup och säkerhet. Skillnaden är att de återanvänder den befintliga däckstrukturen, vilket gör dem mer prisvärda än helt nya däck. Genom att välja regummerade däck kan du göra betydande besparingar på kostnaderna.

Eftersom regummerade däck återanvänder delar från befintliga däck, är de också mer miljövänliga än helt nya däck. Tekniken innebär att man använder befintliga däckstommar och fäster nya slitbanor på dem. Detta minskar avfallet och är ett mer hållbart alternativ.

Läs mer: Varför har däck olika typer av mönster?

Här är en enkel beskrivning av regummeringsprocessen:

  • Tillverkaren skär av den skadade slitbanan från den gamla stommen.
  • Sedan slipar man och jämnar till den rengjorda ytan.
  • Fyller i eventuella skadade områden.
  • Tillverkar och vulkaniserar en ny slitbana på stommen.

Kan man se skillnad på regummerade och nya däck?

Hederliga tillverkare märker alltid sina regummerade däck med ”retread” eller ”regummerad”. Alla däck genomgår flertalet tester och har även garanti.

Om en opålitlig tillverkare eller försäljare försöker dölja att däcken har regummerats för att kunna ta ut ett högre pris, kommer det vanligtvis inte finnas någon tydlig märkning på däckets sidovägg. Du kan dock identifiera dessa däck genom att vara uppmärksam på följande tecken:

  • Insidan av däcket kan ha ett lager av sot, små gummipartiklar eller överlappande blandningar.
  • Märkningarnas bokstäver och text på sidoväggen kan ha spruckit eller blivit otydliga.

Vilka är för- och nackdelarna med regummerade däck?

Den största fördelen med regummerade däck är deras pris. De är oftast 30–50 % billigare än nya däck. Det innebär betydande besparingar, särskilt för de som kör långa sträckor, som kommersiella fordon och taxiförare. Dessutom är det bra för miljön eftersom det minskar behovet av att tillverka nya däck och sparar råolja, samtidigt som det minskar koldioxidutsläppen.

Det finns dock nackdelar med regummerade däck. De kan vara tyngre än nya, vilket kan påverka fordonets prestanda och öka bränsleförbrukningen. Om det ursprungliga däcket hade allvarliga skador kan livslängden för det regummerade däcket bli kortare.

Källa: https://www.consumerreports.org/cars/tire-buying-maintenance/should-you-re-tread-worn-out-tires-a1576063763/