Hur får man bort rost på fälgar?

Att ta bort rost från fälgar är enkelt med några steg och med vanliga material. Om rosten får vara kvar kan den skada fälgen över tid. Det är viktigt att ta bort rosten så snart som möjligt för att undvika bestående skador. Du kan ta bort rost från både stål- och kromfälgar. Tänk dock på att om fälgarna är målade med kromfärg, så kan de repas av den här processen och bör undvikas eller göras med yttersta försiktighet.

Vilka fälgar är lämpliga för vinterbruk?

Verktyg och material som behövs

  • Mild tvål- och vattenblandning
  • Hård borste
  • Rena, luddfria handdukar
  • Rengöringssprit
  • Stålborste och stålull
  • Kemisk rostborttagare
  • Säkerhetsutrustning
  • Rostbeständig beläggning (Rust-Oleum-färg)

Så här får du bort rost från dina fälgar

Steg 1: Rengör 

Tvätta däckfälgarna noggrant med en mild tvållösning och en fast borste för att ta bort smuts och skräp. Torka dem sedan torra med en trasa fuktad med rengöringssprit.

Steg 2: Ta bort rost från fälgarna

Använd en stålborste och/eller stålull för att försiktigt borsta och gnugga bort rostiga områden. Anpassa trycket efter rostens svårighetsgrad. Torka av området regelbundet för att se hur det går. Tänk på att vara försiktig så att du inte skadar den underliggande metallen. Vid envisare rost, kan du använda en rostborttagningsprodukt enligt instruktionerna. Om du stöter på rost som sitter djupt i metallen, bör du låta den vara för att undvika gropar. För små områden, överväg att använda rostomvandlare för att stabilisera rosten. Den omvandlar den djupa rosten till en användbar yta som kan målas. Om det är mycket rost bör du dock överväga att köpa nya fälgar.

Avsluta med att polera de tidigare rostiga områdena med fin stålull.

Steg 3: Applicera skyddande beläggning

Efter att rosten har behandlats, torka av fälgarna med en trasa fuktad med alkohol för att säkerställa en ren yta. Följ tillverkarens anvisningar och applicera skyddsbeläggningen. Låt fälgarna torka ordentligt. Använd fin stålull för att putsa lätt och torka rent med en alkoholfuktad trasa. Applicera sedan en andra beläggning av skyddsmedel.

Hur får jag bort rost från fälgarna från krom- eller aluminiumfälgar?

Fälgar gjorda av aluminium eller krom är inte rostbenägna, men de kan fortfarande påverkas av fukt och vägsalt. Dessa material kan erfara oxidering eller påverkas av saltkorrosion. Därför krävs försiktighet vid rengöring. Använd en mjuk borste, eftersom både aluminium och krom är känsliga för repor. Efter rengöring, polera ytan. Om du känner dig säker kan du utföra poleringen själv. Men om du är osäker, är det rekommenderat att anlita en professionell.