Hur många nm hjulbult? – Lär dig att dra med rätt kraft

Hur många nm hjulbult? När du byter eller monterar däck på din bil är det viktigt att vara medveten om hur många Newtonmeter (Nm) som hjulbultarna ska dras åt med. Att dra åt hjulbultarna met rätt moment är viktigt för att du ska kunna framföra din bil på ett säkert sätt. Nedan kommer du att få svar på hur du hittar rätt värde för åtdragning och varför det är så viktigt att följa dessa rekommendationer och veta hur många nm hjulbulten skall dras med.

Hur hittar man rätt värde för åtdragning

För att hitta rätt åtdragningsmoment för hjulbultarna på din bil finns det två stycken säkra tillvägagångssätt:

  1. Bilens instruktionsbok: I de flesta fall hittar du information om hjulbultar i bilens instruktionsbok. Där hittar du specifika värden för din bilmodell, vilket är viktigt eftersom olika bilar har olika krav.
  2. Kontakta en auktoriserad verkstad: Om du inte hittar informationen i instruktionsboken eller har tappat bort den kan du alltid kontakta en auktoriserad verkstad för din bil. De kan ge dig rätt värde för åtdragning av hjulbultar för just din bilmodell.

Varför är det viktigt?

Att dra åt hjulbultarna med rätt antal newtonmeter är viktigt av flera anledningar, bland annat följande:

  1. Säkerhet: Om hjulbultarna inte dras åt ordentligt kan hjulet lossna från bilen under körning, vilket kan leda till allvarliga olyckor. Åt andra sidan kan överdriven åtdragning skada hjulbultarna eller fälgarna och orsaka problem under körning.
  2. Prestanda: Korrekt åtdragna hjulbultar säkerställer att hjulen är ordentligt monterade och centrerade på fälgarna. Detta bidrar till jämnare däcksslitage och även bättre bränsleekonomi.
  3. Underhåll: Att dra åt hjulbultarna med rätt antal newtonmeter minskar risken för skador på fälgar, hjulnav och bromssystem. Det gör också framtida däck- och fälgbyten enklare och säkrare.

Att följa dessa rekommendationer för åtdragning av hjulbultar bidrar till att minska risken för olyckor orsakade av hjul som lossnar. Men även för att förlänga livslängden på däck, fälgar och bromssystem. Genom att vara medveten om dessa aspekter kan du hålla din bil i bästa möjliga skick och säkerställa en säker och bekväm körupplevelse.

Källa: https://teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/efterspann-annars-lossnar-hjulen/