Hur mycket luft i mc däck?

Hur mycket luft ska du ha i dina mc däck? För en säker och skön motorcykelkörning är det viktigt att ha rätt lufttryck i dina mc däck. Du kan enkelt hitta rätt däcktryck för din specifika motorcykel genom att kolla på dekalen som sitter på svingen eller i instruktionsboken som följer med din MC. Där hittar du information om rekommenderat lufttryck både när du kör ensam och när du har en passagerare med dig (källa).

Kom ihåg att detta är det lägsta rekommenderade trycket och att du kanske behöver öka lufttrycket något om du lastar din motorcykel tungt. Att hålla dina däck i rätt lufttryck är enkelt och kan göra din körupplevelse både säkrare och bekvämare. Så se till att ha koll på ditt däcktryck för att få ut det mesta av din motorcykel.

Kontrollera däcktrycket på din motorcykel

Att hålla rätt mängd luft i dina mc däck är nyckeln till en säker och effektiv motorcykelkörning som vi nämnt tidigare. Här är några enkla principer att följa:

  1. Kontrollera däcktrycket regelbundet: Det är bäst att kontrollera däcktrycket varannan vecka när däcken är kalla, vilket innebär att motorcykeln inte har körts på minst två timmar eller har kört mindre än tre kilometer på låg hastighet.
  2. Justera vid behov: Om du mäter däcktrycket efter en körning, se till att du följer tillverkarens rekommendationer för justering.
  3. Undvik att släppa ut luft från varma däck: Du ska aldrig minska lufttrycket i dina däck när de är varma efter körning.
  4. Ventilkåpor: Kom ihåg att alltid sätta tillbaka ventilhattarna efter dina kontroller. De hjälper till att skydda ventilen och förhindra smuts- och fuktinträngning.
  5. Följ tillverkarens rekommendationer: Följ alltid däcktrycksrekommendationerna som tillverkaren har angett för din motorcykel.

Notera att dessa riktlinjer gäller för normal körning. Om du planerar att använda ditt motorcykeldäck för tävling eller på banor kan det finnas särskilda rekommendationer att följa.