Torrsprickor i däck: En vägledning av Henrik Bjurhem

 

Vad är torrsprickor i däck och varför uppstår de?

I min roll som expert inom fordonsindustrin har jag, Henrik Bjurhem från Bythjul.com, ofta stött på problemet med torrsprickor i däck. Dessa sprickor uppstår vanligtvis när däcket åldras, och är mest synliga på däckets sidovägg samt i däckmönstrets botten. Orsakerna till torrsprickor är många, inklusive konstant exponering för varierande väderförhållanden, temperatursvängningar, och olika yttre föroreningar som dammpartiklar och vägsalt.

torrsprickor däck

OBS kan bero på andra faktorer också.

 

Hur påverkar torrsprickor däckens prestanda?

Ytliga torrsprickor utgör i sig inte en omedelbar säkerhetsrisk, men de är en tydlig indikation på att däcket börjar visa ålderstecken och första nivåns slitage. När dessa sprickor försämras, påverkar de däckets elasticitet och därmed dess prestanda. Detta är en varningssignal om att däcket kan behöva bytas ut.

Förebyggande och hantering av torrsprickor

För att minimera risken för torrsprickor är det viktigt att ta hand om sina däck. Att skydda dem från direkt solljus, upprätthålla rätt lufttryck och regelbundet rengöra dem från smuts, löv och vägsalt är effektiva sätt att förlänga däckens livslängd. När du byter till sommar- eller vinterdäck, rekommenderar jag att du pumpar upp de däck som inte används och förvarar dem i ett svalt, mörkt utrymme, som till exempel ett däckhotell.

När är det dags att byta däck?

Det är viktigt att regelbundet kontrollera dina däck för torrsprickor och andra tecken på slitage. Om sprickorna börjar bli allvarliga, eller om du är osäker på däckens skick, är det en bra idé att konsultera en däckexpert. På Bythjul.com kan vi hjälpa dig att bedöma dina däcks skick och rekommendera lämpliga åtgärder.