Toyo eller Hankook?

I däckens värld är du verkligen bortskämd med valmöjligheter. Det finns så många däckföretag där ute att det gör det ganska svårt att förstå vilka man ska välja. Du kan välja premiumdäck från ett välrenommerat varumärke, men de tenderar att kosta mer. Å andra sidan kan du välja ett mer prisvärt varumärke, men ett som inte kompromissar med de väsentliga kvalitetsegenskaperna hos däcken.

Hankook och Toyo är båda sådana varumärken eftersom de länge har varit något av en bro mellan ekonomiska- och premiumdäck.

Gislaved eller Hankook?

Sommardäck – Hankook Ventus S1 evo 3 K127 vs Toyo Proxes T1 Sport

Hankook Ventus S1 evo3 K127

Hankook Ventus S1 evo3 K127 är ett allsidigt sommardäck som visar goda köregenskaper på både våta och torra vägar. Det utmärker sig med korta bromssträckor oavsett väderförhållanden och ger överlag en tyst och bekväm körupplevelse. Dess låga rullmotstånd gör det bränslesnålt och ekonomiskt fördelaktigt.

Det är dock värt att notera att däcket visat begränsad kapacitet i kurvor med vattenansamling och har en något begränsad livslängd i jämförelse med andra däck. Dessutom har det fått kritik för en något otydlig styrrespons och att det kan generera viss ljud vid körning.

Däcket klarar sig väl i säkerhetskritiska situationer, men visar vissa svagheter jämfört med konkurrenterna på marknaden. Det uppnådde en femte plats i Vibilägares tester 2023 och en andra plats i Aftonbladets test samma år.

Toyo Proxes T1 Sport

Toyo Proxes T1 Sport är ett däck som har sina styrkor och svagheter. Vid bromsning på vått underlag har det en något längre bromssträcka är premiumdäck, men hanterar det ändå relativt väl.

En positiv aspekt är dess låga ljudnivå. Det har också en hög motståndskraft mot vattenplaning och imponerar med korta bromssträckor på torrt underlag. Dessutom är priset för detta däck fördelaktigt.

Däremot kan Toyo Proxes T1 Sport upplevas som något understyrt och har en medelgod greppförmåga både på torrt och vått underlag. Styrresponsen kan vara något långsam, och komfortnivån är medel.

Toyo Proxes T1 Sport är ett bra däck med både fördelar och nackdelar. Det fick en sjunde plats i ADAC testet 2016, vilket visar på dess övergripande goda prestanda.

Hankook sticker ut

När det handlar om styrkor och svagheter, sticker Hankook Ventus S1 evo3 K127 ut för sin överlägsna prestanda och pålitliga resultat i olika tester. Det väljs till och med som standardutrustning för flera högpresterande bilmodeller, vilket tyder på dess höga kvalitet. Å andra sidan utmärker sig Toyos Proxes T1 Sport med sin låga ljudnivå utifrån. Men dess totala prestanda når inte riktigt upp till konkurrenskraften hos Hankook däcket.