Vad är fälgar bra för?

Vad är fälgar bra för och varför är de viktiga för din bil? Du kanske inte tänker så mycket på dina fälgar, men de spelar en avgörande roll. Fälgarna har flera funktioner, inklusive att säkerställa att däcken sitter på plats och förbättra bilens hantering.

Köp nya fälgar här

Varför fälgar är så viktiga:

Stöd och hävstång: Fälgarna ger däcken en stabil plattform att monteras på och fungerar som hävstång för att hantera däckens rotationskraft. Detta påverkar direkt bilens prestanda och hantering.

Friktionsreducering: Bra fälgar minskar friktionen mellan däck och väg, vilket kan förbättra bränsleeffektiviteten och minska slitaget på däcken.

Tätning: Fälgarna måste ge en tät tätning för att förhindra luftläckage. Moderna däck är slanglösa, så en tät tätning är avgörande för att behålla rätt lufttryck i däcken.

Säkerhet: Skadade eller spruckna fälgar kan vara farliga eftersom de kan orsaka att hela hjulet går i stöpet när du minst förväntar dig det.

Källa

Vilka är tecknen på problem med fälgarna?

En av de första och mest märkbara tecknen på fälgproblem är om ditt däck har svårt att behålla luften. Om däcket inte är punkterat och ventilen inte läcker kan det vara ett tecken på slitna eller skadade fälgar. Du kan uppleva att du behöver fylla på ditt däck ofta, och ibland kan luften även läcka ut över natten eller efter bara några timmars körning.

En annan indikation på slitna fälgar är om du känner vibrationer i ratten när du kör. (Det är också viktigt att komma ihåg att andra problem med hjul och fjädring kan orsaka vibrationer, så det är bra att låta en mekaniker inspektera ditt fordon.) Du kan även märka att bilen drar åt ett visst håll eller att däckens mönster har en ojämn förslitning.

Hur skadas fälgarna?

Fälgskador kan uppstå av olika anledningar, inklusive kollisioner med föremål eller potthål på vägen. Om du ofta nuddar eller stöter mot trottoarkanter när du parkerar kan dina fälgar böjas eller skadas.

Även användning av vägsalt kan orsaka korrosion på fälgarna över tid. Slutligen kan ålder och kontinuerlig användning bidra till att slita ut fälgarna.

Läs mer: Hur får man bort broms avlagringar på fälgarna?