Vad är sant angående nödhjul?
Nödhjulet är en smalare variant av ett reservdäck som i regel finns med när du köper bil.
När punkteringen är ett faktum använder du nödhjulet för att snarast ta dig till närmaste verkstad då distansen du kan köra med ditt reservdäck är begränsad.
I instruktionsboken för din bil får du information om hur lång sträcka samt vilken hastighet du kan köra med däcket på.
Bestämmelser när du kör med reservdäck
Reservdäcken som finns på äldre bilar är storleksmässigt oftast likvärdiga med dina ordinarie däck men efter att man slutat med dessa har man i nyare bilar denna slankare modell av nödhjul som är placerade i bagageutrymmet eller i vissa fall under bilen samt bakpå när du exempelvis kör en SUV.
I regel får du köra en sträcka på max 80 km och en hastighet på 80km/h med nödhjulet men instruktionsboken kan bekräfta vad som är aktuellt gällande din bilmodell. Förutom vilken sträcka samt tillåten hastighet din bil har behöver du även vara noga med att regelbundet kolla vilket skick ditt däck har.
Att tänka på angående nödhjul
En bra rutin att göra det här kan vara i samband med att du besiktigar din bil eller när du byter till vinter- eller sommardäck. Det som då bör ses över är det aktuella lufttrycket i nödhjulet. Du vill undvika att stå på sidan av vägen mitt i natten i minusgrader för att upptäcka att lufttrycket i däcket gör det omöjligt att ta dig därifrån. Viktigt att notera är att du även i vinterväglag och tillsammans med dubbdäck får använda nödhjulet oavsett om det är odubbat.
En viktig sak att påminna om är bultarna till däcken som med fördel kan förvaras i handskfacket på din bil.
I vilket väglag du än ska köra kom ihåg att kontrollera dina däck, vanliga som reserver då dessa kan rädda dig då olyckan är framme!