Varför blir fälgarna sotiga?

Har du märkt svarta fläckar på dina hjul och så undrar varför blir fälgarna sotiga? Svaret är ganska enkelt. Förmodligen handlar det om bromsdamm, visst kan det se fult ut med sotiga fälgar. Men det betyder att dina bromsar fungerar.

Bromsdamm är egentligen inte ett tecken på att dina bromsar är trasiga eller i dåligt skick. Det är snarare en naturlig biprodukt av den moderna bromstekniken. För att förstå varför det händer, behöver vi titta närmare på hur bromsar fungerar.

Läs mer: Hur får man bort broms avlagringar på fälgarna?

Vad är det som gör att fälgarna blir sotiga?

Bromsbeläggens utveckling har blivit mer komplex med tiden. Biltillverkare strävar efter att hitta den bästa bromsbeläggsformeln som balanserar flera betydelsefulla faktorer: Livslängd, bromsprestanda och minskat bromsljud, samtidigt vill man även ta hänsyn till miljön.

Bromsbeläggen är avgörande för din bils bromssystem och påverkar din säkerhet på vägen. Slitage på bromsbeläggen är tyvärr ofrånkomligt och kan resultera i något som vi kallar för bromsdamm.

Men hur bildas bromsdamm? När du använder bromsarna värms bromsbeläggen upp, och små metallpartiklar, som utgör beläggen, nöts av ytan. Dessa metallpartiklar blir statiskt laddade och fastnar på hjulen, oavsett om de är tillverkade av stål eller aluminiumlegering. Ibland kan dessa partiklar även skapa en film som fastnar på dina hjul och andra delar av ditt fordon.

Dessutom kan bromsdamm uppstå när bromsrotorerna innehåller gjutjärn. Friktionen mellan bromsbeläggen och rotorerna genererar små järnpartiklar som också blir statiskt laddade och fastnar på olika ytor, inklusive dina fälgar.

Så även om bromsdamm är fult, är det faktiskt en naturlig konsekvens av hur bromssystemet fungerar. Vilket är ett litet pris att betala för att ha ett fungerande bromssystem.

Vad kan bromsdamm göra med ditt fordon?

Det finns en risk att bromsdamm kan vara skadligt. Det beror på vilka kemikalier som finns i dina bromsbelägg, och om dammet får chansen att äta sig in i aluminiumet på dina fälgar, kan skadan vara permanent. Så vad kan du göra åt bromsdamm? Det bästa sättet är att rengöra dina hjul regelbundet. Som tur är kan bromsdamm enkelt torkas bort.

Källa: https://www.motorbiscuit.com/how-to-get-rid-brake-dust-on-wheels/