Varför ska man använda dubbfria däck?
Valet av däcktyp är av stor betydelse beroende på var i Sverige du tar dig ut på vägarna.
De olika däcktyperna är optimerade för specifika vägunderlag, men verkligheten brukar bjuda på en mångfald av förhållanden när du är ute och kör. Dubbdäck utmärker sig på isiga vägar men kan skapa farliga partiklar på torr asfalt. Däremot har både dubbade- och odubbade vinterdäck likvärdigt grepp på snö och torr vägbeläggning.
Läs mer: Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna?
Vinterdäck utformas på olika sätt
Tillverkarna utformar även vinterdäcken på olika sätt. De nordiska dubbfria däcken är speciellt anpassade för snö och barmark i de kalla nordiska temperaturerna, medan de dubbfria vinterdäcken som är designade för centraleuropeiska förhållanden fungerar bättre vid högre temperaturer. Generellt sett har de centraleuropeiska däcken sämre egenskaper på snö än de nordiska motsvarigheterna och är särskilt ineffektiva på isiga vägar.
En positiv nyhet är att nyproducerade dubbfria vinterdäck är avsevärt mycket bättre än vad de var för bara fem år sedan, både när det gäller bromssträcka och fäste.
Dubbfria vinterdäck är utrustade med sicksackformade spår, kända som sajpningar, i deras mönster. Sajpningarnas kanter skapar det nödvändiga greppet på snö och is för att säkerställa optimal prestanda.
Skillnaden på nordiska- och centraleuropeiska dubbfria däck
Det finns en tydlig skillnad mellan de nordiska dubbfria vinterdäcken och de centraleuropeiska däcken när det gäller antalet sajpningar. Anledningen till detta är att de dubbfria däckens grepp i stor utsträckning beror på sajpningarnas gummikanter. Genom att ha fler sajpningar kan man uppnå ett förbättrat fäste på vägbanan.
De nordiska däcken är främst utvecklade för att fungera optimalt i de lägre temperaturerna som karakteriserar snöiga och isiga förhållanden. Å andra sidan är de centraleuropeiska däcken mer anpassade för våta och torra vägar samt högre hastigheter. Det innebär att de centraleuropeiska däcken förlorar en betydande del av sina vinteregenskaper och inte är särskilt lämpliga att använda på vägar med snö och is.
En ytterligare skillnad att notera är formen på däckets slitbanekant. Det nordiska dubbfria vinterdäcket har vanligtvis en skarpare kant vid änden av slitbanan, medan det centraleuropeiska däcket är mer rundat, liknande ett sommardäck. Anledningen till detta är att de centraleuropeiska däcken är utformade för att ge ökad stabilitet vid huvudsaklig körning på barmark och vid högre hastigheter. Tyvärr går detta ut över deras egenskaper på is och snö. I den bifogade tabellen visas en sammanställning av skillnaderna mellan nordiska och centraleuropeiska vinterdäck.