Varför spricker däck?

Varför spricker däck? Sprickor kan uppstå på sidan och ovanpå ett däck, och det är en anledning till oro för förare eftersom det kan göra ett fordon omöjligt att köra, farligt och kan leda till fler problem med din bil.

Det finns många anledningar till att däck kan spricka, och många av dem kan undvikas genom regelbunden skötsel och medvetenhet om hur vägarna påverkar dina däck. I vissa fall finns det ingen annan lösning än att köpa nya däck och byta ut de skadade.

Läs mer: Vad beror ojämn förslitning av däcken oftast på?

Möjliga orsaker till varför däck spricker

Ålder

Med tiden blir dina däck slitna, och det kan skapa problem som sprickor. Däcken är gjorda av gummi, och efter många mil på vägen blir de naturligt svagare. Detta gör ytan på däcket hårdare och mer skör, vilket kan leda till sprickor.

Detta kan hända även om du inte kör ditt fordon under långa perioder. Faktum är att det är bättre för däckens livslängd om du kör fordonet regelbundet. Det beror på att de kemikalier som förhindrar att däcket torkar ut endast fungerar när däcket är i rörelse.

Vatten

Även om gummi är ganska tätt, kan det ändå tränga in vatten när du kör i regniga förhållanden under lång tid. Detta kan få däcket att spricka.

När vattnet väl har kommit in i däcket kan det skapa flera problem. Det kan påverka styrningen, orsaka problem vid bromsning och acceleration, och när vattnet fryser och expanderar, kan det skada däcket ännu mer. Med tiden kommer dessa utvidgningar och sammandragningar att skapa nya sprickor och göra däcket väldigt svagt.

Naturlig nedbrytning

Gummi är ett material som bryts ner naturligt över tiden, oavsett vad vi gör. Hur länge ett däck håller beror på hur bra det var när du köpte det.

UV-strålar och intensiv värme

Gummi expanderar när det blir varmt och drar ihop sig när det blir kallt. Detta kan med tiden orsaka sprickor i däcken, och starka UV-strålar från solen kan ha samma effekt.

Detta problem blir särskilt påtagligt när dessa faktorer samverkar under en kort tidsperiod och kan påverka däcken kraftigt. Ett enkelt sätt att förlänga däckens livslängd är att förvara ditt fordon i ett garage eller skugga för att skydda dem från solen, men detta är inte alltid möjligt.

Däcktryck

Har du nyligen kontrollerat däcktrycket? Om inte kan det leda till många problem med dina däck. Om dina däck inte är tillräckligt uppumpade, kan de utveckla sprickor när de blir varma under körning på grund av ökad friktion.

Källa 1: https://www.popularmechanics.com/cars/how-to/a3243/do-you-really-need-to-replace-those-tires-15408787/

Källa 2: https://www.tirereview.com/why-rubber-cracks-on-tires/