mönsterdjup

Oavsett om du kör i torrt, vått, isigt, slaskigt eller snöigt väglag, är det av yttersta vikt att ha däck som är anpassade för förhållandena. Tänk på att däckens kontaktyta med vägen ofta inte är större än en handflata – i bästa fall. Därför är det avgörande att dina däck har ett optimalt mönsterdjup. Det säkerställer stabilt väggrepp, maximerar din säkerhet och minimerar bromssträckan. Mönsterdjup vid Sommarväglag

Under sommarmånaderna är det lagstadgat att däck på fordon ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Trots det lagliga kravet rekommenderas det att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm. Ett djupare mönsterdjup är avgörande för att upprätthålla bra friktion, särskilt på fuktiga vägbanor. Detta kan vara skillnaden mellan en säker resa och en potentiellt farlig situation.

Mönsterdjup vid Vinterväglag

Vinterväglag ställer högre krav på däckens mönsterdjup. Från 1 december till 31 mars är det obligatoriskt att ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonet om det råder vinterväglag. Kraven på mönsterdjup varierar beroende på fordonets typ och vikt:

Lätta fordon och personbilar: Dessa fordon ska ha vinterdäck med ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Det inkluderar personbil klass I, lätt lastbil, lätt buss och husbil med en totalvikt av högst 3,5 ton, samt släpvagnar som dras av dessa fordon.

Tunga fordon: Lastbilar, bussar och personbilar klass II med en totalvikt över 3,5 ton måste ha vinterdäck med ett mönsterdjup på minst 5 millimeter.

Tunga släpvagnar: För släpvagnar med en totalvikt över 3500 kg är det lagkrav på ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter.

Hur kontrollerar man mönsterdjupet?

Att mäta mönsterdjupet är enkelt och bör göras regelbundet. Använd en tumstock eller ett specialverktyg för mönsterdjupsmätning. Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Det är viktigt att undvika att mäta vid slitagevarnaren, en liten upphöjning i huvudmönstret som indikerar 1,6 mm djup. Korrekt mätning säkerställer att du har en exakt uppfattning om däckens skick.

Att upprätthålla rätt mönsterdjup på dina däck är avgörande för säker körning. Det är inte bara en fråga om att följa lagen, utan också om att säkerställa din och andras säkerhet på vägarna. Regelbundna kontroller av däckens mönsterdjup är en viktig del av fordonsunderhållet, särskilt inför skiftande säsonger.

På Bythjul förstår vi vikten av att ha rätt däck för just din bil och dina körbehov. Vi erbjuder ett brett sortiment av däck från flera ledande märken och modeller. Med vårt enkla regsök kan du snabbt och smidigt hitta däck som passar perfekt för just din bil.

Att välja rätt däck är inte bara en investering i din bil; det är en investering i din och andras säkerhet på vägarna. Med rätt däck från Bythjul kan du köra tryggt, oavsett väder och väglag. Ta kontroll över din säkerhet idag – hitta dina nya däck hos oss och kör med förtroende varje dag. Besök Bythjul nu och gör ett val som maximerar din säkerhet på vägarna. Ditt val gör skillnad!