Vilka fälgar är lämpliga för vinterbruk?

Vilka fälgar är bäst för vintern? Vinterfälgar ska tåla tuffare belastningar och vara motståndskraftiga mot salt och korrosion. Generellt sett handlar valet mellan aluminium- och stålfälgar oftast om personlig preferens. Aluminiumfälgar är snygga, medan stålfälgar är ekonomiska och motståndskraftiga. Men vilka fälgar är mest lämpliga för vinterbruk? Låt oss ta reda på det.

Vilka fälgar ska du använda till vinterdäck?

Fälgar spelar en viktig roll för däckens stabilitet. Valet mellan aluminium och det mer ekonomiska alternativet stål är personligt och påverkas av faktorer som pris, kvalitet och design. Stålfälgar är vanligare eftersom de är prisvärda, medan många bilägare uppskattar lättmetallfälgarnas sportiga utseende.

Läs mer: Hur får man bort broms avlagringar på fälgarna?

Vad är skillnaden mellan aluminium- och stålfälgar?

Till skillnad från hållbara stålfälgar är aluminiumversionen mer mottaglig för rost. Det betyder att under vintern kan lättmetallfälgar börja oxidera vid flänsen, alltså den böjda kanten på fälgen. Om det inte finns tillräckligt med skyddande beläggning, kan små bubblor börja bildas. Dessa skadade områden kommer i sin tur inte uppfylla sin uppgift som de tätande materialet till däcket, vilket kan leda till att man sakta men säkert tappar luften i däcken.

För de som värdesätter den synliga estetiken av sina fälgar har många tillverkare nu vintersäkra lättmetallfälgar. Dessa fälgar är utrustade med en särskild pulverlack som ger skydd mot skador och potentiell oxidation. För det som fortfarande vill ha läckra fälgar även vintertid finns det nu många valmöjligheter.

Tips på fälgar som är lämpliga för vinterbruk

OVM Arctic: Har en klassisk och enkel design med 5 ekrar som ger ett stilrent utseende.

Sparco Assetto Gara: Sparco Assetto Gara fälgar har en sportig design med flera dubbla ekrar som sträcker sig från centrum till kanterna.

MSW 22: Den dubbelekrade designen som sträcker sig ut till den yttre kanten av hjulet skapar en effekt som är både solid och lätt, den är även enkel att rengöra.

Borbet XRT: Fälgarna har en robust och tuff design med djupa ekrar och en kraftfull look.

AEZ Tioga Graphite: Med asymmetriska ekrar och en grafitsvart finish ger designen en distinkt och iögonfallande look.

Källa.