Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar från vägarna?

Dubbdäck är de däck som sprider mest dammpartiklar på våra vägar och gator. Det är själva dubbarna på däcken som på grund av friktionen mot vägbanan river upp bland annat damm, men också andra typer av hälsofarliga partiklar som till exempel sot som vi sedan andas in.

Dubbdäck i vinterväder räddar liv i trafiken, men ska bara användas vid behov eftersom den negativa påverkan på miljön är allvarlig. I Sverige dör cirka 7000 personer varje år som en följd av luftföroreningar.

För att minska den skadliga inverkan på vår utomhusmiljö framför allt i städerna, har man begränsat användningen av dubbdäck till vissa tidsperioder och det finns begränsningar när det gäller körområden.

Välj rätt däck för rätt årstid


Vinterdäck är utrustade med dubbar för att ge det absolut bästa väggreppet och minska risken för olyckor i vinterväglag med snö, slask och is.

Vid mildare vinterväder i områden som kanske har mer regn eller slaskväder under vintermånaderna går det bra att använda vinterdäck utan dubbar. De kallas friktionsdäck och de ger ett riktigt bra väggrepp när du kör på snö och slask, men inte riktigt lika bra på is. I gengäld så ger de mindre miljöpåverkan.

På sommaren ska man i stället använda sommardäck. De är designade för att ge det bästa väggreppet vid varmt väder och vid till exempel vattenplaning som är en risk vid körning under sommarhalvåret. Vinterdäck är däremot inte att rekommendera på sommaren, de ger längre bromssträckor och sämre väggrepp än sommardäcken.

Det finns också ett till alternativ som man kan överväga om man bor i ett lite mildare vinterklimat och det är allvädersdäck, som har en kombination av egenskaperna hos vinter- och sommardäck.

Vilka regler gäller?

För att minska riskerna med dammpartiklar och förorenad luft från användningen av dubbdäck, men ändå hålla trafikmiljön så säker som möjlig finns vissa regler vi behöver förhålla oss till.

Om du kör i Stockholm är det bra att känna till att det inte tillåtet att köra med dubbdäck på vissa gator, då får du välja en alternativ rutt om du kör med dubbade däck på vintern. Håll utkik efter förbudsskyltar.

Det finns också regler för tidsperioder när du absolut inte får köra med vinterdäck och vice versa.

  • Den 1 december till 31 mars ska du använda vinterdäck om det råder vinterväglag vid körning.
  • Den 1 oktober till 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, men glöm inte eventuella lokala restriktioner med gatusträckor där det är förbjudet att köra.
  • Den 16 april till 30 september är det inte tillåtet att använda dubbdäck, undantaget om det råder vinterväglag.

Ditt däckval påverkar vår miljö

 

Var noga med att välja däck efter väglag, håll rätt lufttryck i däcken och håll hastighetsbegränsningarna! Alla är faktorer som gör att du hjälper till att minska risken för både trafikolyckor och onödig miljöpåverkan.