Hur förvarar man däck på fälg?

När du växlar däck med årstiderna måste du använda de som passar bäst för den aktuella säsongen. Sommardäck för sommaren och vinterdäck för vintern. Oavsett om du väljer att låta en specialist ta hand om däckbytet eller gör det själv hemma i garaget, så är det avgörande att se till att de däck som inte används förvaras på rätt sätt. Det är faktiskt ännu viktigare än många inser.

Om du inte korrekt hanterar och förvarar däcken kan deras egenskaper påverkas, vilket kan förkorta deras livslängd. Visste du till exempel att dina däck kan försämras så pass mycket under förvaring att de måste bytas ut helt? Däremot, om du sköter om och förvarar dem på rätt sätt, kan de användas utan problem i flera år, vilket innebär att du sparar mycket pengar.

Läs mer: Var lämnar man gamla däck med fälg?

Ska jag ställa, stapla eller hänga däck på fälg som ska förvaras?

För däckfälg är det bäst att förvara dem liggande ovanpå varandra. Det går även att hänga upp dem på krokar på väggen. Kom dock ihåg att undvika att låta dem stå upprätt då deras egen tyngd kan leda till att däcken förlorar sin form.

Lösa däck bör förvaras på ett helt motsatt sätt. Det bästa är att ha dem stående. Glöm dock inte att rotera dem med jämna mellanrum. Däck som inte har fälgar bör inte hängas upp på väggen eller läggas på varandra.

Detta ska du göra innan du förvarar däcken för säsongen

Tvätta däcken

Innan du lagrar däcken, använd lite tvättmedel, vatten och en borste för att rengöra dem. Detta tar bort smuts från föregående säsong. Om däcken är på hjul, ska du även rengöra hjulen. Se till att de är helt torra innan nästa steg.

Inga extra behandlingar

Det viktiga här är att inte göra några extra behandlingar eller poleringar på däcken före förvaring. Däcken innehåller en massa kemikalier för att stå emot påverkan från miljön och behöver inte någon extra behandling.

Använd lufttäta påsar

Skaffa stora, lufttäta påsar för varje däck. Kontrollera att både säcken och däcket är torr innan du lägger in dem i påsarna. En lufttät miljö minskar oljeavdunstning från däckens gummi. (Du kan exempelvis suga ut luft med en dammsugare och tejpa igen påsen tätt)

Skydda från solen

UV-strålar och värme från solen kan skada gummit. Förvara däcken på ett ställe där de inte utsätts direkt för solen.

Välj rätt plats

Däck ska inte förvaras utomhus, även om de är täckta, oavsett om det är varmt eller kallt. Förvara dem i ett svalt, torrt och lite ventilerat utrymme, och undvik direkt solljus. En källare eller liknande ställe med stabil temperatur och luftfuktighet är bäst.

Källa: https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20180318/tio-saker-du-maste-veta-nar-du-forvarar-vinterhjulen/